28. november 2009

Erich Kästner: Dvojčici


Dandanes so knjigarne polne knjig o izmišljenih svetovih in reševanju le-teh in našega sveta. Tule pa vam ponujam časovni stroj, s katerim boste lahko videli kaj smo brali pred slovensko 'kulturno revolucijo'.

Mi smo morali knjigo prebrati v osnovni šoli. Ostala mi je v lepem spominu, a danes sem doživel šok, ko sem jo po kakih dvajsetih letih spet prebral.

Moj Bog, kaj sploh berejo naši otroci?! O bakuganih, winxicah, spider-manu in - Harryu Potterju? Slednji v sebi sicer nosi življenska sporočila ki jih je vredno upoštevati, a se pred tole knjižico, ki šteje vsega 112 strani skrije vseh njegovih sedem let in ne vem koliko 1000 strani - vsaj kar se mene tiče. Vedno sem pač imel raje besedila ki so kaj povedala in ne samo govorila.

Da, nemški pisci so ustvarili marsikatero literarno umetnino. Podmornica (Das Boot) - obvezno branje, pa Na zahodu nič novega... In tale knjiga. Na videz otročja in nezanimiva bo v glavi bralca z dovoljšnjo mero razuma dojemljivosti in izkušenj odjeknila kot grom!

Naj vam povem zgodbo? Le berite dalje in se zamislite - še posebej vsi (ločeni) starši! Je zelo preprosta.

Na počitnicah v otroškem letovišču se prvič v življenju srečata dve deklici, ki pa sta si podobni kot jajce jajcu. S pomočjo daljnovidnosti direktorice letovišča doženeta, da sta sestri, katerih starša sta se ločila ko sta bili stari dve leti. Ena je ostala pri mami, druga pri očetu, in vsaka drugega starša sploh ne pozna, pravzaprav sploh ne ve, da obstaja! Zakaj? Ker se je modrima staršema 'zdelo tako najpametneje'...

Skleneta, da bosta ugotovili kako in zakaj je do tega sploh prišlo in svojih sklepov ne povesta nikomur. Obenem pa še zamenjata svoji vlogi in iz počitnic odpotujeta vsaka na sestrin dom... Seveda to pripomore k številnim zanimivim in hecnim situacijam, vse skupaj pa je treba skrivati in še enkrat skrivati... In preprečiti, da...

Mestoma pretresljiva in na splošno nadvse pronicljiva knjiga bi morala odstreti marsikako zaveso iz vaših starševskih oči. In tudi vam, najstniki. Verjamem, da jo boste že vnaprej zavrnili kot preotročjo in zastarelo; ne naredite te napake! Moja je trajala vsaj 20 let...

Knjigo v epub formatu dobite tule.

Kästnerjev stil zelo močno spominja na našega Slavka Pregla, katerega dela bi tudi morala biti obvezno branje. Odprava zelenega zmaja, tako rekoč brezčasna knjiga, Geniji v kratkih hlačah, ki je čas tudi še ni najedel... To sta vsaj dva bisera slovenskega mladinskega branja!

Po knjigi je Disneyev studio posnel tudi film z naslovom Past za starše (Parent trap, 1961), ki pa je izmaličen in prirejen ameriškim potrebam in ameriškemu okusu do nespoznavnosti.

Do prihodnjič...

Ni komentarjev: